Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har blivit ägare till ett nybyggt hus. Tomten gränsar mot en skog. Och nu är det både roligt och ”jobbigt” när vi börjar tänka och planera för blivande trädgård. Jag skulle vilja fråga dig om växtval för vår terrass som vi håller på att fixa nu. Vi bor på Hammarrö, zon (2)-3, det är för det mesta gran och tallskog och siltig sand i backen. Några rådjur som är flitiga besökare, mycket sol på den platsen (från kl 11 till 20). Det är relativt blåsigt, Vänern ligger 1 km bort. Jag funderade på att skaffa buskage runt platån mot skogen, kanske pärlbuskar, hortensia ’Annabelle’ – vilka kan de kombineras med? Vi hade en tanke med hasselbuskar men blir de för stora? Tycker rådjur om dem? Vi lägger också skifferplattor på platån och undrar om det skulle fungera att plantera buddleja ’Free Petite’ i överkant på slänten, något slags timjan i själva slänten och lampborstgräs ’Little Bunny’ varvat med berg/back/fjädernejlika i slutet av slänten ovan stenmuren? /Ksenia B.

Svar:

Visst passar vidjehortensia och pärlbuskar. Liksom hasselbuskar som blir omkring 4-5 meter höga och brukar lämnas i fred av rådjur. Om ni väljer hassel kan det bli snyggt att kombinera guldhassel med den rödbladiga hasseln ’Rote Lambertsnuss’ . Den enda buddlejan som är härdig i zon 2-3 är sommarbuddleja, Buddleja alternifolia. Oavsett vad som anges på växtetiketten. Syrenbuddlejan ’Free Petite’ kan gå i zon två om man har ett väldigt skyddat sydvästläge. Lampborstgräset ’Little Bunny’ är också mindre härdigt så det kan bli lite chansartat. Det brukar odlas som ettårigt i Sverige. Nejlikorna kommer dock att klara sig fint bara det är full sol i slänten.

Här är några andra växtförslag som passar er skogstomt:

Skenkamelia, Stewartia pseudocammelia var. koreana, ett 3-4 meter högt prydnadsträd som trivs i humusrik sandjord. Blanda grov torvmull och kompost i den jord ni har.

Gaffelolvon, Viburnum furcatum, blir cirka tre meter högt och får kritvita flata blommor i början av maj. Har också ett mycket stiligt ornamenterat bladverk med vacker lila höstfärg. Det är en surjordsväxt som kräver ett skuggigt läge.

Magnolior, som exempelvis den vaniljfärgade och doftande ’Elizabeth’, är också tänkbara surjordsväxter.

Se bara till att skydda era nyplanterade växter med hönsnät eller kycklingnät mot rådjursbockar som gärna fejar hornen på allt nyplanterat.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.