Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en stor och fin rododendron vid huset som nu ser rätt tråkig ut. Bladen är bruna på sina håll och verkar inte växa som de brukar. Sedan har den blivit ganska gles nedtill. Den är gammal, men exakt hur gammal vet vi inte eftersom den stod här när vi flyttade hit för 14 år sedan. Är det någonting som vi kan göra för att hjälpa den att piggna till? /LL Stensson

Svar:

Det kan ju hända att er rododendron har tagit lite stryk av kylan i vinter. Om den har varit utsatt för kyla och blåst i vintras kan det ha skadat bladen. Det är egentligen senvintern som är mest kritisk för rododendronbuskar. När den starka vårsolen börjar värma upp bladen avdunstar mycket vatten samtidigt som marken fortfarande är frusen så att rötterna inte kan suga upp vatten. För att förhindra den här frystorkan kan man skydda buskarna med säckväv i februari-mars när solen börjar värma. Det är inte mycket ni kan göra åt saken nu. Om det är mycket torrt där ni bor kan ni för all del stödvattna busken. Men även om bladen ser bruna och sjukliga nu kan er rododendron mycket väl återhämta sig till försommaren och få nya gröna bladskott.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.