Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

 

Fråga:

Förra våren lade vi ut en ny gräsmatta på vår innergård. Det var stora rullar av gräs och det tog sig fint. Nu är det en hel del kala fläckar och även ställen där gräset ser dött och brunt ut. Vad kan vi göra? Vi har egentligen bara räfsat bort gamla löv och inget mer nu i vår. /Bf Elgen

Svar:

Det som en gräsmatta behöver för att hålla sig frisk och grön är egentligen bara regelbunden gödsling, vattning och klippning. Men ibland kan det krävas stödinsatser. Har det blivit kala fläckar kan ni börja med att rugga upp jorden där med en kratta. Sedan sår ni i gräsfrö och gödslar med något miljövänligt gräsmattegödsel. Platta därefter till ytan lite med ovansidan på krattan och vattna sedan varje kväll på den nysådda delen av gräsmattan så att jorden inte torkar.

Gödsla sedan ett par gånger till under sommaren, eller ännu hellre: Låt gräsklippet ligga kvar, det blir den bästa tänkbara gödningen. Gör det också till en vana att köra över nerfallna löv på hösten med gräsklipparen och låt dem sedan ligga kvar och förmultna. Det är naturens eget sätt att toppdressa gräsmattan. Om ni sedan sår nytt gräsfrö varje år, inte bara i de kala fläckarna, får ni snart en frodig gräsmatta som också har bra motståndskraft mot både ogräs och mossa.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.