Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har nyligen flyttat och har nu en stor balkong på fjärde våningen med sol hela eftermiddagen och kvällen. Undrar vad vi ska plantera nu i vår för att den snabbt ska bli ”bevuxen”. Vill inte ha några små växter utan stora saker som delvis ska växa upp på ena sidan där vi har lite insyn. /Charlotte

Svar:

Vill ni ha riktigt stora växter måste ni också skaffa rejält stora krukor och/eller odlingslådor. Det behövs mycket jord för större växter och de kräver mer vatten och näring än små balkongblommor. I små krukor kan stora växter också lätt blåsa omkull.

Oöverträffad bland ettåriga växter tycker jag är jätteverbena. En liten planta blir mer än en och en halv meter hög innan halva sommaren har gått. Små, lila blommor, behöver inte stöttas upp. Änglatrumpeter hör till de klassiska större balkongblommorna. Finns i mängder av blom- och bladfärger och kan bli jättelika. Ni kan också plantera gråmalva som blir gott och väl meterhög och får söta rosa blommor juli-september. Narcisstobak blir lika reslig och doftar underbart hela sommaren, särskilt på kvällarna. Himmelsöga/potatisblomma, Solanum rantonnetii, kan ni köpa uppstammad med massor av fina blå blommor från maj till september. Paradisblomster blommar på höga stjälkar i rosa-lila eller vitt under juli-september och doftar gott.

Både änglatrumper, himmelsöga och gråmalva kan ni övervintra frostfritt, till exempel i trappuppgången, och de blir bara större och större för varje år som går. Detsamma gäller de trevliga balkongträden dvärgsyren ’Palibin’ och dvärgkaragan. Syrenen är snyggast uppstammad med bollformad krona och blommar strax efter vanliga bondsyrener. Dvärgkaragan är ett litet finbladigt och sirligt träd som blommar med små oansenliga gula blommor på försommaren.

Sätt också upp en spaljé mot grannbalkongen med en rymlig, avlång odlingslåda under. Där kan ni plantera snabbväxande klättrare som stor bägarranka, en oleanderväxt som slingrar sig upp och snart täcker ett stort utrymme med antingen vita eller rosa-röda, stora och trattliknande blommor hela sommaren. Den övervintrar ni helst frostfritt och ljust, som andra Medelhavsväxter. Om ni också vill blanda in ettåriga klättrare skulle jag välja svartöga och/eller himmelsblå ipomoea, blomman för dagen.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.