Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi planterade massor av vintergröna på landet under en stor lönn härom året. Tyvärr verkar de inte riktigt ta sig och det har ännu inte blivit någon heltäckande grön matta som vi hade tänkt. Misstänker att det blir för torrt under trädet på sommaren, men vi har inte obegränsat med vatten att vattna med. Vad ska vi göra? Ska vi ge upp och plantera något annat, eller ska vi gödsla?  /Cecilia A.

Svar:

Det är nog inte nödvändigtvis torkan som är boven i dramat. Dessvärre kan dina Vinca minor i stället ha blivit angripna av en svampsjukdom som gör att revorna vissnar och dör. Detta har varit ett problem under flera år nu, och plantorna är ofta smittade redan hos odlarna. Sjukdomen drabbar både de vanliga blåblommande vintergrönorna och de som har vita blommor.

Om jag vore du skulle jag gräva upp dem och plantera en annan marktäckare. Här är några förslag som klarar både skugga och torka:

Lungört – den vitblommiga fläckiga ’Sissinghurst White’ är särskilt vacker. Utsågs till Årets perenn 2008.

Plister – gula, rosa eller vita blommor, hela växten påminner om brännässlor.

Penningblad – revbildande bladväxt, den gulbladiga lyser upp fint i skuggan.

Murgröna – om du inte bor i zon 1 kan du välja sorten ’Baltica’ som är mer härdig.

Waldsteinia – gula blommor och vintergröna blad.

Om du gillar gula blommor kan du också pröva att plantera in några gulsippor och gul nunneört.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.