Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har sett att mina kejsarkronor har blivit jättekala nedtill på stänglarna och de blad som är kvar har massor av små hål. Vad kan ha hänt? Vi brukar ha problem med liljebaggarna på våra liljor men de kommer ju mycket senare. /Anna i Trelleborg

Svar:

Det är tidigt för liljebaggarna att vara i farten redan i början av april, men å andra sidan har ju den gångna vintern varit extremt mild. De brukar lägga ägg och kalasa på både liljor och fritillarior som kejsarkronor och kungsängsliljor. Så det är bara bra att sätta in moteld mot baggarna redan nu när de är nymornade och innan de har hunnit föröka sig.

Det här är en enormt glupsk knallröd skalbagge som lätt kan äta upp alla blad på en blomstängel under en enda dag. De förökar sig också som galningar, särskilt på försommaren då man oftast ser dem två och två. Både larver och baggar äter av bladen, så man vill verkligen inte ha några avkommor. Den rödgula larven kletar in sig i sin egen avföring och ser faktiskt obeskrivligt äcklig ut. Använd handskar om det känns bättre, för enda motmedlet mot liljebaggarna är att klämma ihjäl dem. Men håll något under så att de inte faller ner på marken när de märker att du närmar dig. Där brukar de nämligen landa med den svarta magen uppåt och den röda sidan nedåt så de blir näst intill osynliga.

Bäst är förstås att tidigt inspektera undersidan av bladen där deras ljusröda ägg brukar sitta, och bums klämma sönder dem. Det finns också ett medel som kan ha en viss effekt på liljebaggarna: Bionim. Det är ett naturmedel som utvinns ur oljan i ett tropiskt mahognyträd som kallas nimträd. Oljan är giftig för insekter men ofarlig för människor och medlet måste användas flitigt och regelbundet för att ha någon verkan. Tyvärr är det inte så fantastiskt att man kan låta bli att också mosa sönder baggarna.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar