Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en rosenrabatt som ser lite gles ut, delvis på grund av att några rosor har strukit med under vintern. Vill plantera in några andra växter för att få den lite fylligare. Vilka perenner passar bra med rosor? /Christina på Österlen

Svar:

Det finns hur många perenner som helst att plantera med rosor. En lite mindre vanlig som verkligen fungerar fint i zon 1 är Perovskia ’Blue Spire’. Den har silvergrå små blad och blommar med doftande ljust blåvioletta blommor exakt under många rosors blomningstid (juli-augusti). Det framgår inte vilken färg dina rosor har, men om de är vita eller rosa blir perovskia ett mycket vackert sällskap. Det är en så kallad halvbuske som man beskär i början av maj samtidigt med rosorna. En stilig lökväxt som också blommar på högsommaren i juni-juli är klotlök, Allium sphaerocephalon. Blombollarna är rödvioletta och den blir 60-70 cm hög, ungefär som perovskian.

Till gula, aprikosfärgade och även röda rosor tycker jag det är stiligast med vitblommande växtsällskap. En vacker växt är den nya ”anemonsippan” ’Wild Swan’ som blommar hela sommaren ända till senhösten med vita blommor. Kronbladen är vita men svagt blåfärgade på utsidan och den har ett vävande växtsätt, det vill säga den slingrar sig emellan andra växter och fyller ut bra i en rabatt. Själv har jag en annan vävarväxt – vitpytta, Alchemilla ptarmica var. multiplex ’The Pearl’, bland mina aprikosfärgade Austinrosor. Den blommar med små kritvita fyllda blommor i stora skyar hela långa sommaren och är även jättetrevlig att ta in som snittblomma. Och när man har klippt bort blommorna kommer vitpyttan igen med en ny blomning. Men du ska vara medveten om att den sprider sig ordentligt med utlöpare i rabatten.

Du kan förstås också välja en trädgårdsnäva, och då finns det ingen bättre än ’Rozanne’ som ju valdes till Århundradets växt på Chelsea Flower Show förra året. Den har söta blå blommor med ett vitt öga och blommar oavbrutet hela sommaren och långt in på hösten. Härom året blommade den på julafton hemma hos oss!

En annan vanlig sällskapsväxt till rosor är förstås jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, som blommar med stora skyar av limegula, pyttesmå blommor. Men väljer du den bör du komma ihåg att putsa bort blommorna innan den hinner fröså sig. Dessutom ser de vissnade blomstänglarna lite tråkiga ut på sensommaren.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.