Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Första gången jag frågar dig, men nu behöver jag råd! Har en stor Afrikas lilja (Agapanthus) som jag nu måste dela. Hur och när lämpligast gör jag det? Den har stått i vårt garage över vintern och börjar nu vakna till liv. Tänkte redan förra året dela den men tvekade. Nu hoppas jag det skall bli av. /Els-Marie Åberg

Svar:

Det är bra att du väntade med att dela din agapanthus. Av någon anledning blommar de bättre om de står lite trångt i krukan så man bör inte dela dem varje år utan vart tredje eller vart fjärde år. Men om det nu är dags så kan du bara lyfta upp rotklumpen ur krukan och borsta bort jorden för att bättre kunna se själva rotknölarna. Du kan också behöva skölja av dem med vatten för att se dem bättre. Separera sedan klumpen med händerna i två, tre eller fyra delar beroende på hur stor din agapanthus är. Går det inte med handkraft får du ta till en såg eller kniv eller till och med en yxa! Ta sedan bort de rotknölar som ser ruttna ut. Låt rotpaketen torka upp lite under ett par dagar på ett svalt ställe. Plantera om dem i ny krukväxtjord på samma djup som tidigare, fyll på med jord och vattna lätt. Det går också bra att dela agapanthus på hösten, efter blomningen, och sedan ta in de nya plantorna för frostfri vinterförvaring som vanligt.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.