Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har ett olivträd som verkar ha klarat vintern bra, för andra gången faktiskt. Nu har grenarna blivit lite väl långa och jag skulle vilja klippa av en del. Frågan är om jag då också kan spara en del av klippet och göra sticklingar som jag brukar göra med mina pelargoner.

/Gugge Andersson

Svar:

Idén är god men det är mycket svårt att få sticklingar av olivträd att rota sig. Om det alls lyckas så får du räkna med att det kan ta flera månader innan de börjar skjuta små skott. Gör ett försök i alla fall! Ta då toppsticklingar och sätt ner dem i såjord. Blanda gärna ner finkrossade äggskal för att få ett litet kalktillskott till jorden. Skapa sedan ett växthusklimat för sticklingarna genom att trä en plastpåse på krukan. Klipp några lufthål och håll krukjorden fuktig men inte blöt. Den höga luftfuktigheten hjälper sticklingarna att rota sig. Ställ krukan i ett ljust fönster, glöm inte att vattna då och då och beväpna dig med en god portion tålamod.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.