Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur sprider sig krokus? Frön bildas ju inte. Vem ”bär omkring” lökarna 5-6 m från planteringsstället? Kan du förklara detta?

/Gunilla Skerfe

Svar:

Det stämmer inte riktigt att krokus inte bildar frön. Många moderna framkorsade krokushybrider är visserligen sterila, det vill säga de får inga grobara fröer. Men rena arter och vissa sorter frösår sig, en del riktigt flitigt. Och självklart kan fröerna spridas med vinden. Dessutom förökar krokus sig med sidoknölar. Det är ju så att krokusknölen är ettårig och dör när den har blommat. Men då har den oftast hunnit producera en eller flera sidoknölar som sedan växer upp till nya krokusar. Gamla krokusbestånd kan därför grävas upp och delas när bladen har vissnat. För att få så många nya krokusar som möjligt ska man helst gräva ner dem cirka en decimeter djupt på en bra dränerad växtplats som får mycket sol och värme på sommaren.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.