Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Ställde in mina pelargoner från i fjol i vårt gästhus över vintern. Där kan vi skruva ner värmen så det blir ganska svalt. Men hur ska jag veta om de lever eller inte? De ser ganska torra ut, bara några få gröna små blad. /Kicki E.

Svar:

Om du inte alls har vattnat pelargonerna över vintern finns ju risken att de har torkat och dött. Men även om de ser stendöda nu ut kan det finnas liv i dem. Börja med att klippa ner dem till en knapp decimeter och vattna försiktigt. Vänta sedan ett par veckor och se vad som händer. Om du har tur blir det små gröna skott och då kan du ta bort all gammal jord och plantera om dem i ny krukväxtjord. Det finns speciell pelargonjord att köpa, men du kan också köpa minsta storlekens lecakulor och blanda i vanlig krukväxtjord för att göra den ännu mer porös. Vattna sedan försiktigt under våren men vänta med ge pelargonerna flytande näring tills de har börjat växa ordentligt. Vill man ha blommande pelargoner till sommaren ska de gärna vara lite svältfödda. Det viktigaste nu är att de får ordentligt med ljus under den här perioden då de ska växa till sig.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.