Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vad kan jag ha för perenna växter tillsammans med julros? /Karin

Svar:

Julrosor är ju lundväxter och trivs bäst på ställen med kalkrik mulljord och vandrande skugga där solen sipprar igenom höga träd. Ett tips för att hålla dina julrosor friska och fina är att nu på våren klippa bort alla vissna blad och mylla ner lite kogödsel och/eller kompost och benmjöl omkring plantorna.

Julrosor blommar ju tidigt på våren och du kan till att börja med komplettera med andra vår- och försommarblommande lundväxter som treblad, lunddocka, gulsippa och några dvärgrams, Polygonatum hookerii, som bildar små rosalilablommande täta kuddar. Gullflocka, Hacquetia epipactis ’Thor’ – är en svensk förädling som är uppkallad efter mannen som odlade fram den: Thor Svantesson. Vackert brokbladigt bladverk och gula blommor på våren. Och glöm inte blåsippor, vårens vackraste blommor. De kan vara både blå, rosa, nästan röda och vita och finns med både enkla och fyllda blommor.

Plantera också flera olika bladväxter omkring julrosorna som ju själva också har ett fint bladverk när de har blommat över: Frilandsadiantum, Adiantum pedatum, och bergadiantum, Adiantum venusta, är ormbunkssläktingar med ett vackert och lite graciöst bladverk som håller sig ljusgrönt och fräscht hela sommaren långt efter att de flesta andra lundväxter har vissnat bort. Funkior är andra bra bladväxter för ditt läge. Finns i olika storlekar och en uppsjö av bladfärger. Något av det stiligaste man kan ha i ett skuggigt hörn av trädgården är funkior med grönvita blad, förslagsvis sorterna ’Francee’ och ’ Patriot’.

Växtsällskap med senare blomningstid kan vara:

Spetsmössa, Tiarella. Det finns olika arter och sorter som blommar på högsommaren i vitt och rosa.

Alunrot, Heuchera. Förekommer också i mängder av bladfärger. Den limegula sorten ’Lime Rickey’ blir nästan självlysande i skuggläge. ’Green Spice’ har gröna blad med mörkröda bladnerver. Små och ganska oansenliga blommor på skira blomställningar på högsommaren.

Klockvippor, Heucherella – en korsning mellan alunrot och spetsmössa. Sorten ’Solar Eclips’ har purpurfärgade blad med gröna kanter och ’Stoplight’ har gulgröna blad med röda bladnerver. Små vita blommor i juni-september.

Anemonsippa, Anemone ’Wild Swan’ – blommar hela sommaren med vita blommor som har duvblå utsida. En nyhet som väckte stor uppmärksamhet på Chelsea Flower Show för några år sedan.

Plantera också några höstcyklamen, Cyclamen hederifolium så får du söta rosa blommor i september-oktober när allt annat har blommat ut.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.