Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag hade i många år en trädgård där det bland annat fanns massor av fina dagliljor i olika färger. Nu har jag flyttat till lägenhet och har bara en balkong, men den är ganska solig och jag undrar nu om jag kan ha några dagliljor i kruka på balkongen. /Ingegerd A.

Svar:

Det går alldeles utmärkt att plantera dagliljor på balkongen. Men välj då rejält stora krukor, lådor eller andra odlingskärl. Dagliljor får med tiden ett ordentligt rotsystem som kräver god plats. De gamla sorterna fungerade bäst i halvskugga men det finns en oändlig mängd nya hybrider som trivs bra i soligare lägen. Det lär finnas hela 72 000 registrerade sorter och man kan numera hitta dagliljor i nästan alla färgnyanser, utom rent blått. Plantera i gödslad urnjord, men var beredd på att du också får gödselvattna under sommaren eftersom jordens näring snabbt blir urlakad i krukor.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.