Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Nu har det grävts klart för brunn nr 2, så nu har vi massor med vatten… Men fy vilket fult brunnslock. Tacksam för förslag på växtlighet att dölja det plus det gamla intill. Hade tänkt mig en fin marktäckande växt på plätten runt brunnarna, plus en inte alltför hög växt som döljer desamma. Och den bör ju även dölja vintertid. Hjälp en gotlänning med sandig och förstås kalkrik jord med tallarna inpå knuten. Murgröna och syrenbuskar har vi i överflöd. /Mona i V-bo

Svar:

Jag tror det kan bli snyggt att förstärka formen av de cirkelrunda brunnslocken genom att plantera lågklippta häckar av samma sort runt de båda brunnarna. Naturligtvis skulle det bli snyggast med buxbom. Men på grund av ”buxbomssjukan”, den svampsjukdom som än så länge tycks vara obotlig, vågar jag inte rekommendera det. Två andra förslag på städsegröna häckar som ni kan formklippa är:

1. Idegran av sorten ’Green Mountain’ – den kan aldrig bli högre än cirka 75 cm. Sätt plantorna med 50 cm mellanrum.

2. Blå järnek – sorten ’Magical Little Rascal’ som är mörkgrön, småbladig och därför lämpar sig bra till formklippning. Samma plantavstånd.

Vill ni ha något friväxande föreslår jag bergbambu. Sorten ’Bimbo’ blir cirka en meter hög och är städsegrön. Plantavstånd: 1 meter. Undvik sorten Simba’ som är lite gulaktig i bladen och därför ser ut som om den konstant lider av näringsbrist. Tyvärr är det just den sorten som är vanligast i trädgårdsbutikerna. En högre och stiligare art är glansbambu som även den finns i olika sorter. De blir cirka tre meter höga och har eleganta mörka stammar och vackra blad.

Bredbladig kalmia är ett annat alternativ. Det finns flera sorter och alla har städsegröna läderartade blad och blommar i vitt och rött beroende på sort. Blomknopparna är nästan vackrare än de utslagna blommorna. Kalmia blir sällan högre än 75 cm och lämpligt plantavstånd är också 75 cm. Men de är surjordsväxter, och även om sandjord i sig brukar ha ett lågt pH-värde skulle jag blanda i rejält med grovfibrig naturell torvmull plus kogödsel i sanden där ni ska plantera.

Som marktäckare till bambun föreslår jag skuggröna, sorten ’Green Sheen’ som också har städsegröna blanka blad. Plantavstånd cirka 35 cm. Marktäckare till de övriga växterna kan vara blodnäva, antingen rosablommande eller vitblommande, med 35 cm plantavstånd. Blodnävor brukar trivas fint på torra och magra jordar.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.