Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vårt stora gamla blåregn som täcker en husvägg på en innergård i sydvästläge på Österlen blommar inte. Det blir bara någon enstaka blomma tidig sommar. Vi klipper enligt regelboken, är ”modiga” och klipper av alla långskott under sommarhalvåret. Vi har inte givit något gödning, blåregnet står magert i en liten jordplätt på den stenlagda innergården. Vi vill ha blommor, vad skall vi göra? /Bitte Eriksson

Svar:

Jag tror inte att det är näringsbrist som är orsaken eftersom en gammal wisteria har enorma, djupgående rötter. Snarare handlar det nog om brist på värme. Blåregn vill ha ordentligt med sensommarvärme för att orka bilda blomknoppar för nästkommande sommar. Idealiskt ska det vara 30 grader under minst två veckor i augusti och september när blomknopparna bildas. Eftersom ni klipper ”modigt” så är det nog heller inte någon bristande beskärning som gör att blåregnet blommar dåligt. Men det är viktigt att inte klippa bort allt, ni måste lämna två ögon på varje skott under sommaren för att få blomanlag.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.