Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hörde i ett föredrag på Trädgårdsmässan att det är viktigt med lerkrukor till pelargoner. Gick till en trädgårdsbutik och fick då lära mig att plastkrukor också andas och att lerkrukor inte är så vanliga längre. Utvecklingen går visserligen framåt men stämmer detta?
/Agneta T.

Svar:

Det är en smaksak, eller kanske snarare en läggningsfråga. Definitivt är det så att jorden torkar upp snabbare i en lerkruka än i en plastkruka. Om man har större pelargoner (och krukor) är det sällan något problem att ha dem i lerkrukor, men om man har minsta krukstorleken kan det bli mycket vattnande på sommaren. Jag använder helst lerkrukor eftersom jag tycker de är vackrare och fungerar bra för pelargoner som ju tål torka bra och inte trivs i våt jord. En nackdel kan vara att de är tunga att bära omkring men de blåser å andra sidan heller inte omkull så lätt.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.