Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Nu när jag snart ska plantera om mitt lilla citronträd har jag lite funderingar kring jorden. Har förstått att det finns särskild jord för citroner. Är det viktigt att jag köper den eller kan jag plantera i vanlig krukväxtjord? Fick trädet i present förra våren och jorden verkar rätt så hård. /Eva-Lena

Svar:

Antar att ditt citronträd ser ut att klara övervintringen. Gratulerar i så fall. Jag misstänker att många citrusväxter dör av övervattning på vintern, något som för övrigt gäller de flesta krukväxter. Bland annat av just den anledningen ska man plantera ett citronträd i lite porösare jord än i vanlig krukväxtjord som kan bli lite väl blöt och kompakt. Blöt jord betyder ju mindre syre till rötterna, vilket kan sänka vilken växt som helst. Du kan om du vill köpa vanlig krukväxtjord och blanda ut den med rododendronjord och pyttesmå lecakulor för att få den porösare. De allra flesta citrusväxter trivs bäst i jord som är aningen kemiskt sur och innehåller både järn, mangan och andra näringsämnen som de mår bra av. Det gör den speciella citrusjorden som säljs i trädgårdsbutikerna.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.