Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Längtar till sommaren och slukar rosböcker för att få tips om nya rosor att plantera. Vi skulle behöva täcka området framför soptunnorna med något som doftar fint och snabbt växer upp och döljer detta fula och rätt skuggiga hörn av tomten. Vilken ros föreslår du? Tilläggas kan att vi också har stora rådjursproblem!

/Bettan i Tyresö

Svar:

Skugga och rådjur är inte bästa utgångsläget för rosor. I ert läge skulle jag nog välja ett säkert kort som den rosablommande gammaldags buskrosen ’Poppius’, trots att den bara blommar en gång på försommaren. (Den kan, om den trivs, också komma igen med en mindre blomning senare på sommaren.) Pimpinellrosor, eller spinosissimarosor, har massor av taggar som verkar avskräckande på rådjur. ’Poppius’ kan växa nästan var som helst, den är kravlös och mycket härdig (zon 8) och blommar till och med i norrläge. Blommorna är rosa, doftar fint och bildar sedan massor av vackra rödbruna nypon. I zon 1 brukar ’Poppius’ bli gott och väl två meter hög och bred, och där ni bor bör den inte bli så väldigt mycket mindre än så. Sätt tre plantor med ca en meters avstånd och blanda ut jorden med en halv säck rosjord per rosplanta.

En annan ros som jag själv inte har någon erfarenhet av är dupontiirosen, Rosa x dupontii. Den är en av de tio rosor som har nominerats till Årets ros 2014, vilket betyder att den är klart odlingsvärd. Dupontii blir en 2-3 meter hög och bred buske och är precis som ’Poppius’ både skuggtålig och lättodlad. Den får enkla, vita och doftande blommor i juni-juli och massor av nypon på hösten. Härdig till zon 4. Rekommenderas av rosexperterna för den som har gott om plats i sin trädgård.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.