Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en kamelia som ”skall” ha vita blommor, vilket den också hade förra året. Den har stått i växthuset tills den första blomknoppen slog ut. Den hade massor. Sedan togs den in i huset för att vi skulle kunna njuta av den. Den första blomman var vit, därefter blev blommorna bruna. En del något randiga med vitt, men de flesta antog en kanelbrun färg. Mycket märkligt. Har Du en aning om varför? Ingen ohyra och inget speciellt bladfall. /Barbro

Svar:

Om de vita blommorna på en kamelia blir brunaktiga brukar det vara ett tecken på att växten vantrivs i inomhusvärmen. Kamelior måste stå svalt året om, särskilt under knoppbildningen i november-februari. Då ska de inte ha varmare än 5-10 grader, och helst även jämn fuktighet för att inte blomknopparna ska ramla av. Andra anledningar kan vara att kamelian har utsatts för frost, vilket inte verkar vara fallet hos dig. Alternativt att den har drabbats av någon svampsjukdom.

En kamelia behöver också stå ljust, men inte i direkt solsken så du får skydda din kamelia från den från den brännande vårsolen. Likaså ska du undvika att vrida på krukan för att inte riskera att de känsliga knopparna faller av.

Riktigt hängivna odlare är noga med att duscha sina kamelior ofta. Krukjorden ska också hållas jämnt fuktig, men absolut inte blöt. Torka i kombination med värme brukar resultera i att knopparna blir bruna och faller av innan de hinner slå ut. Vattna med en svag dos krukväxtnäring en gång i veckan, speciellt från vår till höst. Det finns speciell växtnäring för surjordsväxter i handeln som du kan pröva. Det viktiga är att undvika kalk, så många kameliaexperter brukar avkalka kranvattnet innan de vattnar. En gnutta ättiksprit eller citronsyra i vattnet kan också hjälpa. En kamelia som sköts på rätt sätt blommar vid just den här tiden på året. Den vill växa i porös och humusrik jord med lågt pH-värde sommartid trivs kamelian svalt och skuggigt utomhus på ett vindskyddat ställe i trädgården.

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.