Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag hade många härliga hortensior i krukor i somras. De var mycket blomvilliga, vita, rosa/blå. Så kom hösten och då grävde jag ner dem i grönsakslandet, djupt ner, och ovanpå massor av löv. Tror du de har någon chans i sommar igen? En hortensia, i stor kruka, satte jag ner i ett ca sju grader varmt förråd. Den har fått en skvätt vatten ibland. Nu skjuter det små gröna skott. När kan jag ta in krukan i huset? Ska den sättas om? /Gunnel

Svar:

Det du beskriver är två vanliga sätt att vinterförvara växter i kruka. Jag tror nog att både den nergrävda hortensian och den som du har inne i ett kallt förråd klarar sig fint. Vänta tills nätterna är frostfria innan du ställer ut krukorna. Du kan mycket väl ta upp – och in – dem i mars-april och plantera om hortensiorna i ny jord. Men då får du ha dem inomhus tills det blir så varmt att de klarar sig ute på nätterna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.