Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag fick för fem år sedan ett träd av en god vän. Det hette kejsarträd och kom från Kina. Han sade att det skulle vara lite ömtåligt, så jag har täckt och skyddat det noga. Det växer så det knakar men jag har ännu inte sett till några blommor. Jag har jämfört bladen på trädet med bilder från internet och vad jag kan se så är de identiska. Vad kan den uteblivna blomningen beror på? /Bengt Carlsson

Svar:

Oj, då hoppas jag att du bör i sydligaste Sverige. Ett kinesiskt kejsarträd, Paulownia tomentosa, är inte särskilt härdigt och brukar ofta frysa ner innan det hinner uppnå rätt ålder för blomning. De blommar inte alltid ens i växtzon ett. Jag skulle tro att det är ungefär som med blåregn, det vill säga att det krävs en mycket varm sommar för att trädet ska sätta knopp. Och sedan är risken stor att dessa ömtåliga knoppar fryser bort under vintern. Men jag vet att det finns ett kejsarträd i Visby, i Sällskapet De badande wännernas botaniska trädgård, som åtminstone har blommat en gång under 50 år. I södra Skåne brukar blommande kejsarträd hamna på bild i lokaltidningen. Men i Peking förekommer de som gatuträd och blommar redan i maj med stora trumpetliknande ljusvioletta blommor som påminner om fingerborgsblommor eller lejongap. Tidigare sorterades de också in i lejongapssläktet.

Eftersom ditt träd nu har klarat sig i fem år har det också blivit lite förvedat och för varje år som går kan det nog klara vinterkylan lite bättre. Kejsarträd växer snabbt och är dessutom lätta att föröka med frö så du kan säkert ha stor glädje av ditt träd även om det inte blommar.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.