Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi är så lyckliga efter att ha köat till oss en liten kolonistuga i stan. Trädgården var helt igenvuxen men nu efter fyra år börjar vi få lite ordning. Längs en svag sluttning norr-söder inne på tomten växer idag hallonbuskar. De ger inte mycket bär och varje buske har en enorm tova av rötter som liksom häver sig upp ur jorden. Dessutom en massa rotskott. Nu undrar vi om det vore möjligt att helt enkelt gräva upp alla dessa rötter och anlägga en syrenhäck/berså här istället? Vilken syren rekommenderar du? Vilken slags jord? Bör det ske på hösten? Vi vill att det så snabbt som möjligt ska finnas insynsskydd åt en uteplats. Visst skall förbiflanerande kunna njuta av vår trädgård men vi vill också kunna sitta ifred någonstans. /Karin

Svar:

Alla syrener växer extremt långsamt, även vanliga bondsyrener.  Det handlar om cirka 15 cm per år vilket betyder att det kommer att ta många år innan ni har en insynsskyddande häck. Dessutom ska ni tänka på att syrenhäckar tar mycket plats på er lilla kolonitäppa, och de breder även ut sig med rotskott. Vill ni likväl ha syren skulle jag nog föreslå dvärgsyrenen ’Palibin’ som växer runt, tätt och vackert. Plantera på våren med 75-80 cm mellanrum mellan plantorna i vanlig lerhaltig jord. Syrener gillar kalkhaltiga jordar, inte jord med lågt pH-värde.

Men om det primärt är ett stiligt insynsskydd ni är ute efter föreslår jag att ni planerar idegran. Välj sorten ’Adams’ och klipp häcken så att den aldrig blir bredare än 40 cm. Då får ni ett snabbväxande insynsskydd som också är mörkgrönt året runt. Lägg en rad med plattor närmast häcken så blir det lättare att samla upp klippet. Sedan kan ni plantera vilka blomster som helst i en rabatt innanför plattorna – varför inte blanda vitblommiga växter med blåbladiga växter?

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.