Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Varför blir bladen skrumpna på mina brudorkidéer? De står i västerfönster och får vatten med cirka tio dagars mellanrum.

/Marita

Svar:

Om bladen skrumpnar tyder det på att rötterna inte mår bra. Misstänker att de står för blött. En phalaenopsis, liksom många andra orkidéer, bör absolut inte bli stående med vatten på fatet eller i ytterkrukan. Bäst är att vattna rikligt, som ett tropiskt regn över komposten, och sedan låta allt överskottsvatten rinna ut i en hink eller liknande. Men vattna bara varannan vecka nu under vintern. Och se för allt i världen till att det inte blir kvar något vatten i bladrosetten, det kan i sig vara orsaken till att bladen börjar skrumpna (och ruttna). Rötterna mår också bäst av att få ljus, det är därför som orkidéerna säljs i genomskinliga plastkrukor. Tänk på att deras naturliga växtsätt i regnskogarna är uppe i träden som epifyter, det vill säga växter som klättrar med luftrötter på värdväxter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.