Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har blivit med balkong, en rätt stor och solig. Nu funderar vi på vad vi kan ha där. Vinrankor vore underbart, tror du att det funkar på en balkong?

/Frida Eriksson.

Svar:

Det beror på var ni bor. Är det i Stockholmstrakten, det vill säga växtzon 2, eller längre söderut kan ni absolut ha vinrankor i stora krukor eller lådor. Bor ni i norr är det ett mer vanskligt projekt. Börja med att välja en sort som tål kyla, det vill säga är mer härdig. Så kallade staketdruvor hör till de härdigaste, och sorten ’Zilga’ brukar många lyckas bra med. Det är en blå druva som dessutom är riktigt god. Tänk bara på att staketdruvor bör planteras i jord med lägre pH-värde, förslagsvis rododendronjord.Välj också en stor kruka eller låda med rejält djup så att vinrankans rötter får plats. De har en tendens att söka sig neråt. Efter några år kan ni sedan behöva plantera om vinet i en ännu större och djupare kruka.

På sommaren krävs ständig vattning så att krukjorden inte torkar ut. Men håll igen lite på växtnäringen. Alltför mycket kvävegödning brukar kunna medföra risk för mjöldagg. Skydda också bladen från brännskador av solen om ni kan.

Vintertid bäddar ni in krukan med vinet ordentligt och ställer den skyddad från kyla såväl underifrån som ovanifrån. Gärna mot en varm husvägg, insvept i bubbelplast och säckväv eller gamla trasmattor. På det sättet bör vinrankan klara mildare vintrar. Men blir det rejält kallt där ni bor är det säkrast att flytta in krukan inomhus för vinterförvaring. I så fall i ett svalt, gärna kallt fast frostfritt förråd, eftersom vinrankan mår bra av sin vintervila och inte bör stå så varmt att den fortsätter växa genom hela vintern. Det gör inget om den står mörkt, eftersom vin ändå tappar alla blad när det går i vila.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.