Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har börjat bli orolig för mina rosor – en Austinros bland annat. Står just nu i uterum med minusgrader, insvepta i filtar men troligen bottenfrusna efter de stränga temperaturer som varit. De tinar väl sen och värms upp när marssolen kommer. Eller? Något jag ska göra eller inte göra? När kan de flyttas utomhus?
/Karin

Svar:

Om jorden var blöt när den frös till is är det illavarslande. I så fall kan dina rosor både ha ruttnat och frusit ihjäl. Har du möjlighet att ta in krukorna nu och låta jorden tina upp så kan det vara räddningen. När rosrötterna har tinat planterar du om dem i ny jord och förvarar sedan krukan frostfritt men gärna kallt under resten av vintern. Rosorna behöver sin vintervila och ställer du dem inomhus kommer de att börja växa. Flytta inte ut dem förrän till våren. Om du har tur kan de klara sig.

Rosor som odlas i kruka blir mycket mer frostkänsliga än rosor som planteras ner i marken. Även sådana måste skyddas från vinterkylan, och det gäller i synnerhet ömtåliga sorter. Det är därför man ska kupa upp jord kring stammen. Även om jorden blir genomfryst skyddar den stammen och det känsliga okuleringsstället. Ny rosjord är bra att kupa med, men täckbark och torvmull bör undvikas. Barken stjäl näring ur jorden på våren och torvmullen suger upp så mycket vatten att det kan uppstå rötskador på rosorna.

Den allra farligaste tiden för rosor, och andra växter i trädgården, är längre fram på våren när solen får dem att vakna till liv alldeles för tidigt. Temperaturskillnaderna mellan natt och dag blir helt enkelt för stora. Så länge nätterna fortfarande är iskalla måste känsliga växter skyddas med säckväv, granris, fiberduk eller liknande.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.