Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en stor brudorkidé som har blommat två år med bara en månads uppehåll. Nu är den väldigt spretig med tunna stjälkar. Kan jag beskära den utan att skada den? /Anne-Christina Knudsen

Svar:

En phalaenopsis, även kallad brudorkidé, är otroligt blomvillig. Så länge blomstjälkarna är gröna ska du inte skära ner dem. Du kan klippa bort lite längst upp om det är en bit brun stjälk i topparna. De här gröna stjälkarna blommar ganska lätt om efter några månader. Men eftersom din orkidé har blommat så flitigt under två år kanske den behöver en längre återhämtningspaus för att orka komma igen.

Är det fråga om helt bruna och torkade stjälkar klipper du bort dem. Orkidén kan dock fortfarande komma att blomma om eftersom nya blomstjälkar kan utvecklas. Så ställ krukan ljust och fortsätt vattna som vanligt. Jag brukar hälla rikligt med vatten över komposten och låta det rinna rakt igenom krukan ner i en hink. Försök att inte vattna inne i bladrosetten, blir vatten stående där kan orkidén börja ruttna inifrån.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.