Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har massor av snödroppar på tomten som har börjat blomma när det har varit så milt väder så länge. Men nu när det blir kallt och snö undrar vi vad som händer med snödropparna. Blir det ingen blomning till våren, fryser de ihjäl nu när de redan är uppe?

/Hillevi i Sörmland

Svar:

Var inte orolig, snödroppar är mycket tåliga och klarar både snö och frost som få andra växter. Vilket ju namnet antyder: Galanthus nivalis, ungefär mjölkvit blomma vid snö. I södra Sverige brukar de dyka upp ur marken redan i januari-februari. Det är förstås Carl von Linné som ligger bakom snödroppens botaniska namn. På svenska kallades den snödroppe, efter tyskans schneetropfen, redan på 1700-talet och det namnet blev sedan allmänt etablerat under 1800-talet. Innan dess hade växten haft många olika namn: vit gårdsviol, snöblomma, snövita, snölilja, marsmånadsblomster och snögalant.

Det händer ofta att snödroppar fryser ner av nattkylan och ligger utslagna, till synes bortom all räddning, på marken. Men så snart solen värmer dem reser de sig igen och fortsätter blomma i åtminstone en månad. De har en förmåga att lagra vatten på ett sätt som gör att blomman inte sprängs sönder av kylan. Du kan nog förvänta dig att se dem blomma igen, bara det inte blir ett alltför tjockt snötäcke under så lång tid att deras blomningstid hinner ta slut.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.