Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har flyttat till ett radhus med en inglasad uteplats som är cirka 4 x 6 meter. Det blir nog lite väl kallt där när det är som kallast på vintern så vi vågar inte ha pelargoner och andra känsliga växter där. Men vi vill ju gärna ha något som ser grönt och fint ut under vintern och undrar om du kan föreslå några växter som lämpar sig bra där?

/Familjen Ekström

Svar:

Det finns många fina och härdiga vintergröna växter som nog kan trivas på er inglasade uteplats. Rododendron fungerar hyfsat i kruka eftersom de har ett relativt litet rotsystem. Man kan också lyckas med både buxbom, dvärgcypress och en. Men egentligen bara under förutsättning att växterna skyddas ordentligt från vårsolen som väcker dem till liv innan rötterna riktigt har vaknat. Det bästa är att täcka dem med säckväv när vårsolen kommer. Och glöm för allt i världen inte att vattna de vintergröna växterna under hela vintern. Men blir det för kallt och krukjorden fryser torkar växterna lätt ut och blir bruna.

Om ni inte bangar för att bära krukor in och ut kan ni också satsa på en rumslind, Sparrmannia, som har fått sitt namn från en av Linnés lärjungar. Den är ganska storvuxen med lönnliknande blad och vita blommor i klasar men klarar inte många minusgrader. En mild vinter kan det gå hur bra som helst, men om och när kylan slår till måste den skyddas inomhus. Så länge det bara blir några enstaka minusgrader kan också bambu klara sig fint. Men om det blir minus tio eller ännu kallare måste ni också lyfta in krukan med bambu inomhus tills det blir lite varmare igen.

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.