Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Det känns lite synd att slänga alla julens hyacinter och amaryllisarna har ännu inte blommat färdigt. Vet att man kan spara lökarna och få dem att blomma om, men hur gör man exakt och är det värt mödan?

/Eva-Lotta K.

Svar:

Visst kan du spara både amaryllis och hyacinter, och många skulle nog definitivt säga att det är värt besväret. Hyacinterna får ett nytt liv som vårblommande lökar i din eller någon annans trädgård, och amaryllislökarna kommer att blomma om inomhus efter en längre viloperiod. Förmodligen inte lagom till nästa jul, utan snarare framåt vårkanten om drygt ett år.

Så här gör du med:

Hyacinterna. Klipp bort blomstänglarna när de har vissnat och ställ alla utblommade lökar i lite blomjord på ett djupt fat eller i en stor bunke eller kruka. Fortsätt att vattna försiktigt, då och då med krukväxtnäring, så länge bladen är gröna. När även bladen börjat vissna ner slutar du vattna och låter lökarna vila sig i form fram till våren då det är planteringsdags. Bäst mår hyacintlökarna någonstans där det är svalt och torrt och det kan gärna vara mörkt. Du kan plantera ut dem så snart jorden är grävbar på våren, och har du ingen egen trädgård kan du ge bort dem eller gräva ner dem någonstans på innergården eller i planteringar utanför huset. Räkna inte med några blommor den första våren, men om de inte ruttnar bort under kommande vintrar så kommer de sedan att blomma troget under många vårar framöver.

Amaryllisarna. Om du inte redan har klippt eller skurit bort de vissna blomklockorna så börjar du med att göra det. Utblommade amaryllisar försöker gå i frö vilket betyder att viktig näring då stjäls från löken. Därefter väntar du tills även blomstängeln/blomstänglarna har vissnat innan du skär av allt. Så länge stänglarna och bladen är gröna levererar de nämligen näring ner till löken. Sköt sedan amaryllisarna som vanliga krukväxter under våren och sommaren. Krukan kan gärna stå ljust och varmt och du bör vattna regelbundet med krukväxtnäring ända fram till september. Under sommaren mår amaryllisarna jättebra ute i trädgården på en regnskyddad och halvskuggig plats. Ta sedan in dem när nattfrosten nalkas. Börja trappa ner på vattningen i oktober och sluta helt efter en månad. Under tiden ställer du krukan mörkt och framför allt svalt, i en källare eller liknande.

Nu tar det ett par månader innan nya gröna blad eller en ny knoppspets dyker upp. Då är det också läge att plantera om amaryllisen i ny krukväxtjord. Sätt ner löken mitt i krukan, cirka två cm från krukkanten och inte djupare än att minst en tredjedel av löken sticker upp ovanför jorden. Vattna försiktigt igenom jorden och placera sedan krukan varmt och ljust, gärna på en fönsterbräda med element under. Värmen gör att hela växprocessen går lite snabbare. Vattna bara pyttelite då och då, tills blomknoppen börjar visa sig efter några veckor. Nu behövs aningen mer vatten under tiden den nya blomstängeln växer upp. Men se upp för övervattning, det kan göra att löken ruttnar. Vattna sparsamt, aldrig direkt på löken utan på jorden omkring den. Om amaryllisen får för mycket vatten blir blomstänglarna också onödigt höga och gängliga.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.