Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har haft änglatrumpet som jag beskurit och som blommat rikligt i flera år. Jag har beskurit strax över y- delningen och planterat de avklippta delarna till nya plantor. Dessa har jag sedan givit till vänner och bekanta. I år har jag ställt huvudplantan i garaget så den har tappat alla blad men nya små blad kommer i topparna, temp. 8-10grader och relativt mörkt pga små betongfönster. Förr har jag vinterförvarat den i TV-rum, alltså ljusare och varmare. Har blivit fundersam om klippningen till våren efter att ha läst Din skötselanvisning i SvD. Jag hade tänkt klippa som vanligt och lämna ett Y men förstår jag Dig rätt att det är bättre att ta bort Y-et? Då kan man klippa ner den till buskform. Nu är det ett träd. Jag tänkte klippa i början av mars och då flytta in den i TV-rummet.

/Gunilla S.

Svar:

Visst kan man beskära änglatrumpeter hur mycket som helst, i princip ända ner till krukkanten utan att de dör. I många fall kanske för att man vill ha en låg, buskig och frodig planta som ska passa till ett begränsat utrymme. Får de växa fritt blir de ju både höga och omfångsrika, som mindre träd. Men en hård beskärning gör också att man får vänta på blomningen tills de nya skotten har börjat förgrena sig. Och eftersom växtsäsongen för änglatrumpeter är så kort på våra breddgrader kanske vi hellre föredrar högre plantor som börjar blomma så tidigt som möjligt på sommaren. Så om man vill att änglatrumpeten ska hinna blomma under den korta svenska sommaren ska man inte beskära den under den y-formade delningen och helst även ovanför ytterligare ett par förgreningar på våren.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar