Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en Phalaenopsis som har behandlats lite illa, eller inte behandlats alls, flera av stänglarna (eller vad det heter) där blommorna har växt är alldeles uttorkade och bruna men bladen är gröna och fina. Finns det något hopp om att det kommer komma nya blommor? Vad ska jag göra? /Olivia

Svar:

Ge inte upp än, brudorkidéer kan lätt blomma om på gamla stänglar. Klipp bara bort den yttersta, lätt vissna delen av stängeln där blommorna har suttit. En grön blomstängel kan sedan blomma om och om igen i flera år, även om det kan dröja många månader mellan varje blomning. Gamla stänglar kan också producera nya babyplantor, så kallade keikis (vilket är det hawaiianska ordet för barn). Dessa kan man plocka bort och plantera ner i separata krukor när de har bildat rötter.

Om stänglarna är helt nervissnade och bruna klipper du bort dem vid basen. Ställ sedan krukan svalt, gärna ner till ca 15 grader, tills en ny grön stängel börjar visa sig. Det kan ta månader. Då flyttar du tillbaka orkidén till rumstemperatur. Nu behöver den också stå ljust. Är det vinter kan du behöva sätta upp elektrisk belysning ovanför krukan. Vattna din orkidé som ett tropiskt regn, det vill säga häll vatten igenom krukkomposten som ett forsande vattenfall och låt sedan ALLT överflödigt vatten rinna av innan du ställer tillbaka orkidékrukan i ytterkrukan.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.