Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vid ett besök i Grekland blev jag väldigt förtjust i en pampig blommande buske/klätterväxt som senare visade sig vara trumpetranka. Skulle det funka att ha en sådan planta boende i en rymlig kruka på en solig vindskyddad altan i centrala Umeå? Och sedan sval vinterförvaring på samma sätt som mina änglatrumpeter får? Jord och näringsbehov? Ska den beskäras etc?  /Åke

Svar:

Visst kan du ha en trumpetranka på altanen i Umeå. Se bara till att vinterförvara den på rätt sätt, eftersom den på inga villkor kan stå kvar utomhus under vintern. Bäst är om du har tillgång till ett svalt, frostfritt och mycket ljust utrymme. Jag förvarar min (och många andra Medelhavsväxter) på ett stort gammalt bord i ett kallt gästhus med en växthusbelysning upphängd några decimeter ovanför krukorna. Men har du inte någon lämplig förvaringsplats kan du kanske hyra in den i ett växthus hos din lokala plantskola? Det finns många som upplåter plats för inhysningar under vintern, ibland mot en mindre ersättning.

Till våren, mars-april, planterar du om trumpetrankan i ny krukväxtjord och beskär den ganska hårt. Klipp först bort gamla vissnade rankor och skär sedan ner friska rankor ca två tredjedelar. Det gör plantan blomvilligare till sensommaren. De trumpetrankor man köper här i Sverige är ju oftast klättrande på medföljande liten spaljé så det är lätt att se hur rankorna mår. Sedan kan du kan låta den fara iväg på en större spaljé på din altan till sommaren, men då måste du kunna ta ner och hantera de långa rankorna när det är dags för nästa års vinterförvaring.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.