Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur får vi julgranen att hålla sig pigg och fräsch? Har läst om diverse knep som att lägga några sockerbitar eller ett par magnecyl i vattnet, stämmer det?

/Alina

Svar:

Det finns många gamla knep och en hel del seglivade myter om hur man ska sköta julgranen. Att granen skulle må bra av huvudvärkstabletter, kopparmynt eller socker i vattnet är en myt, menar exempelvis Lantbrukarnas riksförbund. Däremot kan det vara en bra idé att hälla i en påse snittblommenäring. Medan organisationen Skogsforsk har noterat att granen håller sig fräsch längre om man lägger några sockerbitar i vattnet – men först efter ett par dagar när det märks att granen har börjat komma igång och suga upp vatten. Experiment som Skogsforsk har gjort visade dock ingen effekt med kopparslantar eller magnecyl i vattnet.

A och O är förstås att välja en nyhuggen gran, eller att hugga en själv. I så fall bör man först skaffa markägarens tillstånd. LRF uppskattar att en av fem tjuvhugger sina julgranar, men det är ett tilltag som kan ge böter. Skogsvårdsstyrelsen har register över alla skogsägare, och störst chans att få lov är om man hugger en gran under en kraftledningsgata, tipsar LRF.

Viktigast därefter är, enligt den samstämmiga expertisen, att låta granen försiktigt vänja sig vid inomhusvärmen genom att mellanlanda ett par dagar i en hink med vatten i ett garage eller i trappuppgången. Därefter ska man såga av stammen några centimeter så att det blir ett nytt kapsnitt. Det är ingen bra idé att spetsa till stammen, utan snittet ska läggas rakt över eftersom det är mellan barken och stammen som en gran suger upp vatten. Och som alla vet är en nyligen intagen julgran enormt törstig. Den kan lätt sluka flera liter vatten under de första dygnen, och blir den stående utan vatten i julgransfoten kan man räkna med att den börjar barra omedelbart. Granen far också illa i torr elementvärme så ställ den svalt och duscha gärna grenarna för att hjälpa den att hålla sig fräsch.

Tänk på att krukväxter far illa i närheten av julgranen. Har ni stora fina gröna växter är det bättre att flytta in dem i ett annat rum under julen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.