Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Min entrérabatt har bestått av risiga, uppstammade sockertoppsgranar som blåste sönder i stormen Simone. Nu vill jag ha nya buskar där som klarar sol, blåst och salta vindar. Inte alltid en bra kombination, men alla mina rosor trivs trots att de inte borde växa i min trädgård överhuvudtaget. Eftersom vi bor nära havet är jorden sandig men vi har jordförbättrat i alla andra rabatter och det växer riktigt bra trots de yttre förutsättningarna. Rabatten är cirka sex meter lång, och just nu är den en meter bred men bredden går att justera. Vill ha lite roliga och spännande buskar som blir omkring två meter höga. Vi har zon 1. Funderar lite på hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense ’Charles Lamont’ som jag läste om på RHS:s hemsida.

/Inger Edling, Halmstad

Svar:

Hybridkejsarolvonet är onekligen en trevlig buske som blommar tidigt på våren, men frågan är om den är tillräckligt vindtålig för ert utsatta läge. Du skulle kunna välja några tuffa buskar med olika bladfärger vilket gör att du får ett buskaget som är vackert hela sommaren. Jag frågade buskexperten Folke Mattsson om råd och här är hans förslag:

1. Silverbuske, Elaeagnus ’Quicksilver’, en vacker buske med extremt silverglänsande bladverk och väldoftande gula blommor. Den blir cirka 2,5 meter hög och trivs bra i sandjord på utsatta ställen.

2. Rödbladig bok i buskform, Fagus sylvatica ’Ansorgei’. En elegant, smalbladig buske som blir cirka 2 meter. Blanda gärna lite kompost/lera och krossade äggskal i jorden för att höja pH-värdet lite.

3. Gulbladig körsbärskornell, Cornus mas ’Aurea’. En cirka 2,5 meter hög buske i färdigvuxet skick som blommar i mars-april med limegula blommor på bar kvist.

4. Och om det finns plats: en graciös, flikbladig pelarform av brakved, Frangula alnus ’Ron Williams’. Små blad, oansenliga blommor på försommaren.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.