Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har hört att man ska beskära vinrankor på hösten och inte på våren då rosor och mycket annat ska klippas. Men är det för sent att göra det nu? Bättre kanske att vänta med det till sommaren?

/Jenny

Svar:

Det är inte alls för sent att beskära vinrankorna nu i december. De ska beskäras först när de har blivit avlövade och därmed gått in i vintervilan – men i god tid innan de börjar sava på vårvintern. Gamla vinrankor kan annars få beskärningssår och till och med ”blöda ihjäl”. Beskär man dem på våren riskerar man också att de sätter igång och börjar växa vilket betyder att man kan få en massa knoppar och blad som förfryser under iskalla nätter. Av den anledningen kan det också vara klokt att skydda vinrankan med säckväv när vårsolen försöker väcka den till liv.

Vitsen med beskärning är dels att få snygga, knotiga och tjocka vinrankor och dels att få rikligt med druvklasar på sommaren. Börja med att glesa ur bland sidoskotten om de är många och beskär sedan de skott som är kvar ner till två knoppar (eller ögon). Från dessa två stumpar eller sporrar växer sedan nästa sommars rankor ut. Alla vildskott längre ner på rankorna ska också klippas bort. Det man vill uppnå efter beskärningen är en ganska avklädd vinstock med bara korta stumpar till grenar från huvudrankorna. I princip brukar man låta en vinranka växa mellan en halv och en meter varje sommar och skära bort allt nytt däröver. Ju kraftigare en vinstock blir, desto bättre klarar den vintern.

Sedan gör du en ny beskärning under sommaren, i flera omgångar om det behövs. Då handlar det framför allt om att ta bort en massa nytillväxt, skuggande bladmassa, så att vindruvsklasarna kan växa fritt och få massor av sol på sig.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.