Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en gigantisk ormhassel på tomten. Den är förmodligen aldrig beskuren. Hur klipper man en sådan så att den inte ser ännu konstigare ut efteråt? Och kan jag klippa av några grenar och ta in nu till jul, eller kan det vara skadligt för den?

/G. Alfredsson

Svar:

Ormhassel brukar man gallra ur på vårvintern, i mars, strax innan den ska börja växa igen. Men du kan också klippa av enstaka grenar nu i december när busken befinner sig i vintervila. När det blir dags för vårbeskärningen tycker jag att ni ska nöja er med att gallra ur busken, och om det behövs sedan fortsätta med det varje år. Det är nämligen inte helt lätt att frisera de vridna korkskruvsliknande grenarna så att det ser snyggt ut. Börja med de allra äldsta/grövsta grenarna och gå sedan fram varsamt med sekatören. Ta ett steg tillbaka efter varje klipp så ni ser hur det ser ut och vilka grenar som bör kapas.

Om er ormhassel skjuter raka grenar ska de definitivt klippas bort. Eftersom den är så stor är det förmodligen en gammal buske och i så fall kan den vara ympad på vanlig hassel. Om man då inte kontinuerligt skär bort de raka rotskotten riskerar man att så småningom få just en vanlig hassel och ingen krokig ormhassel. Av samma anledning ska man i så fall inte heller skära av grenar för långt ner som kan tänkas komma från grundstammen. Numera säljs rotäkta ormhassel så man slipper det här problemet.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.