Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Min gamla mamma har nyligen flyttat och ville inte ta med sig den gamla porslinsblomman som med åren har vuxit och vuxit och nu fyller ett stort fönster. Jag är däremot rätt förtjust i den och undrar nu hur vi ska göra för att flytta den hem till oss utan att ta död på den. Vågar vi klippa av de långa rankorna?

/Eva P-sson

Svar:

De allra flesta porslinsblommor är mycket lättskötta och tåliga, så ni kan säkert både klippa ner den och flytta hem den utan större problem. Men för säkerhets skull tycker jag att ni också ska ta några sticklingar av de rankor som ni skär bort. Det värsta som kan hända är att ni får för många porslinsblommor, men då kan ni säkert ge bort dem till goda vänner som också uppskattar dessa gamla klassiska krukväxter.

Många hoyasorter blir rätt stora och tunga så det bästa är att plantera den gamla moderplantan i en stor och stadig lerkruka. Blanda gärna ut krukjorden med pyttesmå lecakulor och/eller perlit så blir den mer porös. Efter omplanteringen ska ni inte ge någon krukväxtnäring på minst sex månader. Övergöder man porslinsblommor så brukar de reagera genom att inte vilja blomma.

Hoya är lättast att föröka med bladsticklingar. Ni kan ta ett eller ett par blad med en bit stjälk och sticka ner i vanlig krukväxtjord, utblandad som ovan. Sticklingarna rotar sig snabbare om ni gör ett litet miniväxthus på krukan med hjälp av några blompinnar och en plastpåse med lufthål. De bör sedan stå ljust, gärna på en fönsterbräda med elementvärme under, och jorden ska hållas jämnt fuktig. Flera små nya plantor kommer att bildas av de gamla bladen och efter några månader är det läge att plantera om dem i något större krukor.

Ställ porslinsblommorna i ett ljust fönster om ni vill att de ska blomma. Vattna försiktigt under vintern och låt gärna krukjorden torka ut lite mellan vattningarna för att undvika att rötterna ruttnar. Det behövs bara ytterst lite krukväxtnäring under vår-sommar-höst, de flesta hoyor lever ju i naturligt tillstånd som epifyter på träden. Det är växter som klarar sig utan att ta vare sig näring eller vatten från värdväxten. Massor av orkidéer hör till den växtgruppen.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.