Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag undrar hur jag ska sköta min azalea på bästa vis. Fick den förra helgen och ställde den då i ett soligt fönster. Behöver den mycket vatten? Har hört att azaleor kan vara törstiga och svårskötta. Stämmer det?

/Ellinor A.

Svar:

Det stämmer att det sägs att azalea är svårskötta, och helst vill de nog ha lite vatten var och varannan dag. Men mest är detta en kvarleva från den tiden då alla azaleor odlades i lerkrukor med en helt annan jord än de azaleor som vi köper idag. Numera planteras de i plastkrukor fyllda med modern torvjord som snabbt suger upp vatten. Det man måste vara medveten om är att azaleans syreälskande rötter inte tål att stå i blöt jord. Av den anledningen är det viktigt att vattna med kontroll. På lerkrukornas tid fick vi rådet att sänka ner krukan i vatten och låta den kompakta jorden långsamt fuktas. Men om man sänker ner en plastkruka med torvjord drar jorden åt sig massor med vatten vilket medför att azaleorna helt enkelt dränks.

Ställ hellre krukan i en rymlig ytterkruka eller skål. Ta sedan för vana att lyfta upp plastkrukan varje dag för att känna på tyngden om den behöver vattnas. Häll då vatten i botten på ytterkrukan, cirka en deciliter – mer på stora plantor och mindre på små. Knepet för att lyckas med en azalea är regelbundenheten, lite vatten varje dag eller lite mer var tredje dag, och att krukjorden inte ska vara plaskvåt hela tiden. Jorden måste torka upp lite och kännas lätt i krukan mellan vattningarna för att rötterna ska få tillräckligt med syre. En blommande azalea behöver ingen krukväxtnäring. Det är också en myt att azaleor måste vattnas med kalkfritt vatten som kan bromsa tillväxten. De azaleor vi köper är färdigvuxna, minst ett år gamla och ofta äldre, och under de veckor som de blommar hemma hos oss dricker plantorna bara vatten för att hålla sig saftspända, inte för att växa.

I sin naturliga miljö i Himalayas svala och fuktiga bergsskogar växer azaleor som undervegetation under höga träd. Det betyder att de trivs bättre än bit in i rummet än på en elementvarm fönsterbräda i ett soligt söderfönster. Men en knoppig azalea måste stå lite ljusare än en fullt blommande planta. Och undvik alltid starkt solsken.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.