Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Min gamla julrosplanta, Helleborus niger, blommar så fint just nu och har många knoppar på gång. Kan jag skydda den på något vis så att den fortsätter utvecklas ”under snön” alternativt inte går under av regn och isbildning? Vi finns i Uppsala.

/Gisela

Svar:

Julrosor är både lättskötta och härdiga, men faktum är att den vanliga vita som du har, Helleborus niger, är något mer krävande än de stora orientalishybriderna. Ljust läge och näringsrik, väldränerad jord är nästan ett måste för att den ska trivas i trädgården. Julrosor som står i plaskvåt och kall jord får svårt att överleva. De flesta julrosor föredrar också ett halvskuggigt läge, gärna under höga träd eller intill stora perenner som ger lite skydd under heta sommardagar.

Eftersom din julros har börjat blomma nu kanske den står lite väl soligt för sitt eget bästa, speciellt så länge det inte finns ett skyddande snötäcke. Särskilt farligt är nämligen barfrost, det vill säga stark kyla på jord som inte är snötäckt. Om du är det minsta orolig kan du täcka den med torra löv, granris eller något annat som skydd från vinterkylan.

Klipp också bort de gamla bladen på våren när plantan laddar för ett nytt bladverk. Den lilla beskärningsinsatsen kan skydda mot angrepp av svartfläcksjuka som julrosor kan drabbas av.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.