Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

I min lilla trädgård har jag en säkert 50 år gammal pil. Den består av en grov stam som grenar ut sig i några fler stammar. Jag brukar hamla den i februari men i år blev det inte av och den hade en stor och tjusig krona, men ack så mycket löv den har fällt nu i höst. Nu är den kal men med väldigt långa grenar. Jag undrar nu: Måste jag vänta till januari eller februari med att hamla den. Kan man inte göra det nu i november?

/Mariann Axelsson

Svar:

Nej, jag vill nog avråda från att hamla pilen nu i november. Lämpligaste beskärningstiden är på vårvintern, mars-april, precis före lövsprickningen då trädet har mest livskraft. Förr i tiden var det också vanligt att hamla pilar på sommaren, den beskärningstid som vi idag kallar JAS-perioden (juli-september). Efter beskärningen torkades lövmassan och sparades som extra vinterfoder till kreaturen. Grenar av pilar som hamlades på vårvintern när de var avlövade användes för tillverkning av korgar, stängsel och olika flätverk. Man brukar göra den här hårda beskärningen årligen eller vart tredje år. Men helst bör det inte gå så länge som fem år mellan hamlingarna eftersom beskärningssåren på grövre/äldre grenar blir så stora att det finns risk för röta.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.