Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag fick en stor vit änglatrumpet i födelsedagspresent i somras. Den har blommat otroligt fint och verkar stortrivas på vår inglasade veranda, men nu undrar jag hur jag ska göra med änglatrumpeten i vinter. Det kan bli rätt kallt på verandan, vågar till exempel inte ha pelargoner kvar där på vintern. Nu har änglatrumpeten snart tappat alla blad och det är väl dags att ställa den inomhus. Är det något särskilt som vi bör tänka på för att den ska klara sig och blomma igen lika fint nästa sommar?

/Kicki Eriksson

Svar:
Det är absolut rätt tänkt, du måste flytta in änglatrumpeten innan vinterkylan slår till. Optimal övervintringsmiljö för änglatrumpeter är frostfritt, svalt (+8-10 grader) och ljust. Med ljust menar jag någon form av belysning under 12-14 timmar om dygnet. Det svaga dagsljuset så här års räcker inte på långa vägar. Jag har också prövat att förvara dem kallt och mörkt, och det går visserligen men jag har märkt att de mår betydligt bättre av att stå ljust. Ofta har änglatrumpeterna också massor av knoppar när man tar in dem på hösten och står de då ljust och svalt kan de fortsätta växa och blomma länge och väl. I värsta fall får du försöka ha änglatrumpeten inomhus, helst då framför ett söderfönster i ett rum där värmeelementen kan skruvas av. Men det är alltid en risk att förvara änglatrumpeter inne i torr rumstemperatur eftersom det ökar risken för angrepp av spinnkvalster och andra skadedjur.

Bli inte orolig om din änglatrumpet tappar många eller alla blad under vintervilan, det är helt normalt. Du kan också beskära den till våren, bara du är försiktig och inte kapar för högt upp. Nästa års blomning försenas nämligen kraftigt om man beskär ovanför förgreningar där stammen delar sig i en Y-form. Det är just den del av växten där blomknopparna anläggs. Vattna försiktigt, det behövs bara någon pytteliten vattenskvätt då och då under vintermånaderna så att rotsystemet inte helt torkar ut. Tumregeln för både änglatrumpeter, pelargoner och Medelhavsväxter som vilar på vintern är: Ju mörkare och kallare vinterförvaring, desto mindre vatten. Men under sommaren behöver änglatrumpeten väldigt mycket vatten, och massor av gödsel. Flytande blomstergödning flera gånger i veckan är ett måste för att änglatrumpeter ska orka blomma ordentligt.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.