Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Köpte massor av påskliljor och tulpanlökar när det var rea i trädgårdsbutiken men känner inte för att gräva ner alla i trädgården nu när det är så grinigt och kallt ute. Kan jag spara dem till nästa år eller vad tycker du jag ska göra?

/Anna-Karin E.

Svar:

Det är bättre att plantera lökarna nu, de torkar om du ska spara dem till nästa höst. Du har säkert några krukor som du kan plantera dem i, eller kanske en lövkorg? Se först till att krukorna har dräneringshål i botten och grunda med ett lager lecakulor. Klä lövkorgen med en svart sopsäck som du klipper några hål i och bottna även den med lecakulor. Fyll sedan först drygt halva krukan/lövkorgen med jord och blanda i en näve benmjöl. Placera lökarna tätt och strö gärna lite grus mellan dem.

Fyll sedan på med jord så det precis täcker lökspetsarna och tryck till med händerna. Strö lite sand ovanpå så blir jorden inte så geggig och lökspiran kan lättare ta sig upp på våren. Vattna igenom krukan och ställ den utomhus på en skyddad och inte alltför fuktig plats fram till vintern. Lökarna behöver en köldperiod, frostfritt men under +9, på två-tre månader innan de börjar växa. När det blir riktigt kallt kan du ställa in dem i ett förråd fram till våren. Titta till lökodlingen då och då under vintern, men vattna inte förrän de börjar spira framåt vårkanten. Då är det också dags att ta fram krukorna/korgarna och ställa dem i solen.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.