Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi planterade ett äppelträd i våras men har nu insett att vi måste flytta det eftersom vi ska bygga en inglasad veranda i vinter. Vågar vi gräva upp och flytta trädet nu i november eller kan det skadas om det plötsligt slår till och blir kallt och snö?
/Henrik

Svar:

Det är inga problem, ni kan lugnt gräva upp och flytta äppelträdet nu i november. Både fruktträd, andra träd, buskar och rosor kan planteras, och planteras om, så länge det inte har hunnit bli tjäle i marken. Det är faktiskt en fördel att vänta med flytten tills växterna har blivit avlövade och påbörjat sin vintervila.

Gräv först en ny grop för äppelträdet, gärna en meter i diameter och 50 cm djup, och försök sedan få med så stor rotklump som möjligt när ni gräver upp trädet. Sätt ner en käpp som stöd och fäst med band runt stammen. Den kan ni sedan ta bort efter ett par år. Se till att trädet hamnar på samma höjd som tidigare och fyll gropen med planteringsjord utblandad med den befintliga jorden. Gör gärna en liten upphöjd kulle med jord runt stammen. Vattna sedan ordentligt. Sätt för säkerhets skull också upp gnagskydd och skydda trädet med hönsnät på bambupinnar runtom i en ganska vid cirkel.

Gödsla inte i planteringsgropen, utan mylla ner lite kogödsel i jorden runtom trädet till våren. Försök också att hålla marken gräs- och ogräsfri i en meterstor cirkel under 5-6 år så bör hela flyttprojektet lyckas.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.