Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har problem med en av mina favoritblommor, flox. Stjälken spricker upp nertill ca 10 cm ovanför jorden och uppåt när plantan står i blom. Stjälken blir liksom utfläkt och ser träig ut. Den blir ju mycket tunnare där och följaktligen bryts den lätt av. Det gäller på många av mina olika sorters flox och det händer varje år. Upptäcker det först när stjälkarna fallit omkull och vissnar. Tomten ligger i nordöstra Blekinge, zon 3. Har du något råd att ge så jag slipper det här vore jag tacksam.

/Birgitta Widne

Svar:

Har konsulterat en erfaren trädgårdsmästare om ditt floxproblem, men vi kommer inte fram till något annat än att det nog är angrepp av en svampsjukdom eller möjligen ett virus. Flox är ju känsliga för sådant som mjöldagg, men det brukar huvudsakligen synas som mjölliknande fläckar och beläggning på bladen. Man brukar råda att kasta angripna plantor och i fortsättningen välja sorter som är resistenta mot sjukdomen om man vill plantera nya flox. Du kan ju också försöka att vattna med Atamon (ett konserveringsmedel som du hittar i livsmedelsbutiker) — blanda då ner 2 dl  i en stor vattenkanna. Det brukar vara hyfsat effektivt mot svampangrepp. Men du blir tvungen att upprepa den behandlingen flera gånger. Börja i så fall redan nu i höst och fortsätt under nästa sommar.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.