Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Min dotter har flyttat hemifrån till en kompis närmare stan. Så hon lämnade ett antal aloe vera-växter. Moderplantan tycks trivas bra trots att den står i en sluten stengodskruka. Fast det är inte själva odlingen som förbryllar mig. På stengodskrukan kan man se en brunaktig tjock vätska som rinner. Eftersom plantan står i köksregionen trodde jag först att det var spill från matlagning. Smält socker eller dylikt, så jag tog bort lite och smakade misstänksamt på den kletiga vätskan. Det smakar faktiskt snarlikt blod, och tittar man närmare på krukan så kommer det små droppar överallt på hela krukan. Jag vet att det inte är blod, här har inte varit något mord. Men vad är det, är detta ett känt fenomen eller har det uppstått något ovanligt i denna kruka? Funderar på att låta analysera detta klet.

/Johan Stenvall

Krukblod

 

 

 

 

 

 

 

Svar:

Hm, det verkar mystiskt. Visserligen brukar man tala om att aloe vera blöder, men det som avses då är en trögflytande gulaktig gelé som kommer från de tjocka bladen och mest består av vatten. Den är både bakteriedödande och läkande och används i en myriad av produkter för allt från hår till magbesvär.

I ditt fall verkar det som om rötterna har trängt så hårt in i kruset att det har uppstått sprickor. Det kan ju också tänkas att plantan har drabbats av rotröta, en svampsjukdom, och att detta orsakar den brunaktiga vätskan som rinner på utsidan av kruset. Växter som planteras i kärl som saknar dräneringshål i botten brukar vara svåra att hålla vid liv eftersom rötterna tenderar att få för mycket vatten och ruttna.

Kanske någon i läsekretsen har råkat ut för samma sak? Jag lovar att återkomma här i bloggen om det dyker upp någon annan teori.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.