Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har fått något odjur på en fin murgröna inomhus. På baksidan av bladen sitter små ljusbruna ”flagor” och bladen blir kladdiga och därmed även fönsterbrädan och krukan. Inga bladlöss syns. Den skjuter nya skott och verkar i övrigt må bra. Hur får jag växten frisk igen?

/Gunilla Skerfe

Svar:

Din murgröna verkar ha fått ovälkommet besök av sköldlöss eller några andra smådjur som frodas på växter i torr inomhusluft. Har du ett varmt element under fönsterbrädan blir det än värre. En murgröna trivs bäst svalt och någorlunda ljust på vintern, och gärna utomhus på sommaren. Dock inte i full sol, varken inomhus eller utomhus.

Provado-preparat är det enda som har någon effekt alls mot sköldlöss och kvalster, men kruxet är att djuren ofta utvecklar resistens. Man måste spraya hela plantan, främst på undersidan av bladen där de oftast sitter, och helst upprepa behandlingen flera gånger. Dessutom måste du sanera fönsterbrädan för att inte riskera att andra krukväxter i närheten smittas. Tycker nog att du bör slänga murgrönan och satsa på en annan krukväxt i vinter.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.