Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har under flera år haft god skörd av äpplet Lobo, cirka 300 frukter. I år har trädet på sensommaren fått grovt och trassligt spindelväv på vissa grenar, färg mörkgrå. Resultat årets skörd endast cirka 50-tal frukter. Även dessa har till en del skadats av fåglar. Förser trädet vår och höst med limringar. Vad kan utfallet bero på?

/Sören Åberg

Svar:

Det verkar vara larver, kanske björkspinnare, som i ett tidigt stadium lever som stora kolonier i hopspunna jättebon, ofta i toppen av träden. Du kan försöka spruta med såpvatten eller ett pyretrumpreparat i juni nästa år om problemet återkommer. Förmodligen skulle det också kunna gå att spruta bort dem med en högtrycksspruta.

Men eftersom larverna övervintrar förpuppade nere i jorden bör du också lägga ut en presenning, ett gammalt lakan eller en stor bit markväv på marken runt äppelträdet när det blommar nästa år. På det sättet undviker du att problem återkommer år efter år.

Det skadar nog inte heller att gödsla trädet med höstgödsel som innehåller fosfor och kalium vilket främjar nästa års tillväxt och blomning.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.