Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag fick en jättevacker vit ros i en kruka i födelsedagspresent i maj, den heter Karen Blixen. Hela sommaren har den stått på min soliga balkong och ser ut att må hur bra som helst. Men jag vågar väl knappast låta den stå kvar där nu när vintern närmar sig? Hur ska jag göra med rosen för att den ska bli lika fin nästa sommar?

/Ellinor A.

Svar:

Det framgår dessvärre inte var du bor, men om det är i Stockholmstrakten eller  i milda växtzoner längre söderut så kan rosen stå kvar i krukan på balkongen väl inbäddad och skyddad från regn och snö, gärna i värmen från en husvägg. Svep in hela krukan i fiberduk och bubbelplast (finns i trädgårdsbutiker) och ställ den ovanpå frigolitskivor eller något annat som skyddar mot kylan från balkonggolvet. Du kan förstås också använda en trasmatta, ett gammalt överkast eller liknande. Om krukan inte är alltför stor kanske det är enklast för dig att ställa den i en djup kartong och fylla ut tomrummet med hopskrynklat tidningspapper.

Vad du än gör, ta inte in rosen i rumsvärme! Den mår inte bra av det. Idealiskt är om du har tillgång till ett mörkt och kallt (4-5 grader) men frostfritt utrymme där du ställa krukan för vintervila. Under vintern behöver rosen ytterst lite vatten. Sedan är det också viktigt att vattna försiktigt och inte dränka rosen på våren när den vaknar till liv och börjar växa igen. Då ska den också beskäras och planteras om i ny, fräsch och välgödslad rosjord. Ta fram krukan ur vinterförvaringen och vänta en-två veckor innan du beskär, lämpligen vid samma tidpunkt som för alla andra rosor, det vill säga när björkarna får musöron på våren.

Kom ihåg att det är på våren som krukodlade rosor är känsligast. De kan faktiskt frysa ihjäl i mars-april. Och det beror på växlingen mellan värme och kyla. När vårsolen gassar på dagarna börjar de växa och skjuta nya skott och knoppar men när det sedan blir minus 10 på nätterna fryser de nya skotten bort. Av den anledningen ska du inte ha för bråttom med att ta fram rosen ur vinterförvaringen eller den skyddande inpackningen, vänta hellre tills nätterna blivit mildare.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.