Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Efter ett besök på tulpanmuseet i Amsterdam för några år sedan fick en lök av Amarcrinum howardii följa med hem. Den har nu under två år växt fint i en stor kruka på balkongen, men några blommor har det inte blivit. Hur ska jag hantera löken för att den ska blomma? Behöver den vintervila för att blomma? Tacksam för tips!

/Johan Lundqvist

Svar:

Den här ganska ovanliga lökväxten är resultatet av en lyckad korsning mellan kapamaryllis, Amaryllis belladonna, och fönsterkrinum, Crinum moorei. Det enda svenska namn jag har sett användas är krinumamaryllis. I engelsktalande länder brukar den kallas Crinodonna eller Naked ladies, vilket kanske syftar på de rosa och väldoftande blommorna som hänger ner från nakna stänglar. Varje stängel kan få 10-15 blommor under en tvåveckorsperiod på sensommaren. I engelska trädgårdar brukar man kunna se dessa blommor bland prydnadsgräs som svansfjädergräset Stipa tenuissima och kärleksört som blommar ungefär samtidigt. Där är det en långlivad lökväxt som kommer igen år efter år i trädgården som meterhöga bladruskor. Här är det nog säkrast att odla den i kruka precis som du gör, om man inte har en mycket skyddad växtplats i zon 1. Försök hålla jorden torr, men låt den inte torka ut helt, under vintern när växten ska vila svalt och frostfritt. Undvik att plantera om den varje år, men ersätt gärna översta jordlagret med lite kogödsel på våren och vattna som vanligt med flytande krukväxtnäring under vår och sommar. Den kommer nog att börja blomma nästa sommar när den har tre år på nacken.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.