Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Tänkte gräva upp en massa murgröna som växer i skuggan på vår tomt. Där ligger den ner på marken och slingrar sig över stenar och gräs. Men vi skulle vilja ha murgröna på en av husets väggar istället, det är en rosa stenfasad utan fönster mot öster. Är det något vi ska tänka på när vi planterar om murgrönan? Och hur får vi den att börja klättra på huset när den inte har klättrat tidigare?

/Kerstin Jonsson

Svar:

Visst kan du gräva upp och plantera om din murgröna. Något klätterstöd lär den knappast behöva. Du kan bara lägga ner rankorna längs marken och vänta tills de börjar klättra av egen kraft. Fast om du vill hjälpa dem på traven kan du ju fästa upp rankorna längs bambupinnar som du lutar mot väggen.

Men frågan är om du verkligen vill ha murgröna på din husfasad. Du bör vara medveten om att den kommer att tränga sig in överallt och växa över fönster och dörrar. Så det handlar om ett evigt klippande för att hålla den i schack.

Som alternativ till din rosa husvägg skulle du kunna plantera en klättrande buske: kameleontbusken, Actinidia kolomikta. Hanplantorna får mycket vackra blad som skiftar i grönt-vitt-rosa något år efter planteringen. Eller varför inte ett vackert litet prydnadsträd? Skenkamelia, Stewartia pseudocamellia, är ett träd som har allt man kan begära: vacker kamouflagetecknad bark, söta rosa blommor på försommaren och fina höstfärger i orange och gult.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.